Hoopvolle Kaart voor Compassie nr. 7

Onze HOOP

DE HOOP, HET HOOP, EEN HOOP, VEEL HOOP, WEINIG HOOP, GROTE HOOP, ……..

Het verhaal over hoop. Iedereen kent het en heeft het of niet. HOOP. Ikzelf kan me aan mijn eigen familienaam optrekken wanneer het leven een beetje ‘harsh’ wordt. (Handig!) Afgelopen jaar had ik daar grote behoefte aan. Om mezelf weer hoop te geven. Ik weet niet precies waarop, dat blijft het spannende in deze tijd. Bij een kopje thee filosofeer ik daar graag over door met je.
In dit verhaal wil ik mijn zoektocht naar beelden die ‘hoop’ geven delen. Voor de jaarlijkse kaart die rond Oud en Nieuw , als ‘Kaart voor Compassie in de Stad’, altijd gemaakt wordt, wilde ik alleen beelden gebruiken, geen woorden. Het was nodig om ruimte te creëren tussen de beelden, want daar zit’ m juist de boodschap. Een soort van tussen de regels lezen en dan die regels wat oprekken…

Kanji, chinese karakters
Via mijn net gestarte studie aan de International School for Sumi-e in Versailles, komen regelmatig chinese karakters langs. Mijn geliefde sumi-e juf Ariane heeft het karakter voor hoop geschreven (eigenlijk gepenseeld). Wat een mooi beeld……..! Al die penseelstreken in verschillende richtingen met zoveel betekenis wanneer ze bij elkaar gezet worden. Voor de geleerde lezer, natuurlijk. Maar ik ken de betekenis niet en toch kan ik erg genieten van alleen al de esthetiek van deze karakters. Dus Hoop in het Japans is KIBO. In het chinees is het hetzelfde setje karakters en zij zeggen Xiwàng

Papier en vezels
Het papier voor de kaart was al gemaakt en zeer hoopvol, met zaadjes ingelegd, zo werkt de natuur, die geeft nooit op. Fijn om je dat weer te realiseren. De vezels zijn ook vervuld met hoop, want het was een kaart gemaakt voor het eerste concert van het R’dams Philharmonisch in september 2021. Wat een energie kwam daar vrij, toen de 100 musici voor het eerst weer met elkaar op het podium zaten en wij….. als publiek in de zaal weer mochten luisteren.

Hoopvol beeld: de rafelranden van de vlinders van Michalina
Maar toen wilde ik nog meer……. beelden van hoop…. geen regenboog, geen lente (dat waren de zaadjes al). Toen kwam Michalina langs, een kunstenares uit het Schiedamse die bij ons in het gebouw bij het Grafisch Atelier Minnigh werkt. Samen werken we in het project: ‘Rotterdams papier voor Rotterdams kunstenaars’. Hierbij heeft ze de cursus papier maken gedaan en is dat met haar lino techniek gaan combineren. Ik zag regelmatig de mooiste vlinders langskomen. Niet alleen in haar versie, ook de filmpjes die ze deelt over bijzondere levenswijzen van vlinders….. de rafelranden van vlinders lijken op de rafelranden van het handgeschepte papier. In de rafelranden van de stad kunnen mensen nog autonoom werken, experimenteren met het leven, de kunst, de wereld…. In de rafelranden kunnen we nog een beetje ‘ademhalen’. Ons gebouw de Kroon aan de Schiemond in Rotterdam is zo’n plek, waar we allemaal tijdelijk zijn neergestreken om te experimenteren met onze werken, onze mogelijkheden. Het is een echte vrijplaats voor makers, doeners en denkers. Dus ja, die rafelranden van de vlinders zijn een beeld van hoop voor mij.

Dus zo is de afbeelding op de kaart en de kaart zelf ook, vormgegeven in het thema hoop. Op de achterkant kan je dit verhaal in een synopsis lezen in de colofon. Zoveel lagen heeft deze kaart, het is onwaarschijnlijk hoeveel lagen je erin kwijt kan. Zo’n klein stukje papier. 10 x 15 cm. Het is een klein universum, wanneer je helemaal gaat inzoomen.

Haiku
In mijn lessen Sumi-e heeft Zazen een grote plek. Zitten op je meditatiekussen, ogen geloken en je gedachten zien komen en….. gaan. Je ziet dus een soort van tussen de regels door. Soms wat meer ruimte, soms wat minder, maar wanneer die ruimte wat groter is, gebeuren er mooie dingen. Deze haiku ontsprong spontaan na de dagen meditatie tijdens de studieweek. Lees ‘m wanneer je werkelijk de tijd hebt, in de haast ontgaat je de ruimte tussen de woorden.

A glimpse of hope

Butterfly and seeds breathe hope

it’s ungraspable

to be felt in between

Als bezoeker in PapierLab kun je de papieren versie zien en … zolang de voorraad strekt, krijg je ‘m in je handen gedrukt met de hoopvolle wensen van de papiermakers en haar makkers. Ik nodig jullie dan ook allemaal uit om op 1 april op de eerste Open PapierLab dag van 2022 te komen. 

colofon van alle makers