Papier maken met 3 generaties

Intro

Papier met een Verhaal is iets dat vele mensen onbewust meenemen in hun ideeën. Zo hebben opa en oma Belksma hun dochter Carla gevraagd of zij met hen en de rest van de familie het papier wil maken dat zij als rouwkaart willen gaan gebruiken op het moment dat dat nodig is. Ik denk dat wanneer je dit kunt bedenken dat je heel erg van het leven houdt. Je wilt nog lang niet gaan, maar weet dat het ieder moment kan gebeuren. Voor de familie was het heel bijzonder en gelijk ook weer heel gewoon om te doen. Zo hebben deze opa en oma, zonder al teveel woorden de kinderen en kleinkinderen laten weten dat ze voorbereid zijn op het leven dat komen gaat. Een mooie manier om het nu en het later met elkaar te verweven.

Geschreven door vader/opa Belksma

Ter gelegenheid van ons 50-jarig huwelijk hebben wij onder leiding van Marieke de Hoop en onze dochter Carla (die met Marieke samen werkt in het project “Van broek tot boek”) papier geschept in haar oude atelier. Dat papier is gebruikt voor de uitnodigingen en voor het opschrijven of printen of tekenen van een herinnering van onze gasten aan ons. Dat was een groot succes. Voor het papier hebben wij kleding en lakens en allerlei textiel van onszelf gebruikt.

Opdracht van Marieke was om dat in stukjes van 2 x 2 cm te knippen. Dat is best een klus.

Omdat wij intussen “op leeftijd zijn”, bereiden we ons natuurlijk ook op ons gemak voor op het einde. Daarom hebben wij onlangs onze kinderen en hun echtgenoten en de kleinkinderen gevraagd om wat van hun eigen kleding te verknippen. Daar hebben wij wat van ons eigen lijfgoed en beddengoed aan toegevoegd. Dochter Carla heeft dat tot pulp verwerkt en op een zondag zijn we onder leiding van Carla met de hele familie bezig geweest om van die pulp papier te scheppen. Daar zijn we een groot deel van de dag mee zoet geweest. Het was heel leuk om dat met z’n allen te doen. Het droogproces neemt ook nog de nodige tijd in beslag. Dat hebben we voor een deel thuis gedaan.

Het geschepte papier wordt nu thuis opgeborgen tot het moment dat het gebruikt moet worden voor één van ons tweeën. De helft blijft liggen tot de andere helft van ons tweeën aan de beurt is.

Wij kregen veel positieve reacties van onze gasten.